Thea Spierings

Op weg naar de komende feestdagen denk ik even terug aan het afgelopen najaar. Speciaal herinner ik me 21 oktober, de dag dat Lekker 2014 uitkwam. Al dagen ervoor keek ik ernaar uit om onder het genot van een goed glas rode wijn te lezen wat de recensenten dit jaar weer zouden schrijven. Wat zijn de veranderingen in de top 10 en genieten van de talloze smaakcombinaties die zo levendig worden beschreven. Zoals die van restaurant de Leest in Vaassen, die op de derde plaats is geƫindigd. In november kregen zij van Michelin de derde ster uitgedeeld. Mooi om nog even terug te denken aan de keer dat ik er zelf gegeten heb. Ik herinner me zoals beschreven in de Lekker de subtiele smaken en prachtig opgemaakte gerechten. Maar vooral de pure producten en de herkenbaarheid van ingrediƫnten qua smaak en textuur zijn mij bij gebleven.

 

Opvallend is de keuze van een aantal topkoks zoals Mario Ridder en Hans van Wolde die naast hun bestaande restaurant een laagdrempelig concept ontwikkelden. Lucas Rive en Ron Blaauw zegde hiervoor zelfs hun eigen sterren vaarwel. Een toegankelijke sfeer met gewoon lekker eten, goede producten zonder al die verschillende garnituren. Zij werden dit jaar weer beloond met een nieuwe ster! Goede ontwikkeling dat dit heerlijke eten met mooie smaakcombinatie nu voor een groter publiek toegankelijk zijn. Eens even kijken welk restaurant ik als eerste ga uitproberen........

 

Mijn passie voor koken uit zich in praktische en inspirerende recepten die ik graag met anderen wil delen.