Recept: Rillettes van zalm

  1. Breng alle ingrediƫnten voor de court-bouillon aan de kook en laat 20 minuten trekken op laag vuur.
  2. Pocheer de zalmfilet in ca. 5 minuten gaar in de court-bouillon. Haal uit de pan, laat afkoelen en snijd in kleine stukjes van 0,5 cm.
  3. Klop de eidooier, olie en yoghurt door elkaar met een staafmixer en klop de gesmolten boter erdoor.
  4. Meng dit samen met de gepocheerde zalm en de gerookte zalm.
  5. Verhit het citroensap, knijp de gelatine goed uit en los op in het citroensap. Roer door het zalmmengsel.
  6. Verdeel dit mengsel in de cakeblik en laat minimaal vier uur opstijven in de koelkast.

 

Met dit recept kun je 1 cakeblik vullen waaruit je 12 plakken kunt snijden. Indien je het recept gebruikt voor minder personen of als kleine hapjes kun je ook de helft van het recept maken.

Serveren

Garneer het gerecht met Cress, Shiso purple of een eetbaar viooltje (verkrijgbaar bij de groentespeciaalzaak).

Benodigdheden

Rillettes van zalm 

  • 500 g zalmfilet
  • 300 g gerookte zalm, in kleine stukjes van 0,5cm
  • 2 eidooiers
  • 2 eetl olijfolie
  • 4 eetl yoghurt
  • 100 g boter, gesmolten
  • sap van 1 citroen
  • 4 blaadjes gelatine, in koud water geweekt
  • 2 eetl gehakte bieslook (garnering)
  • 1 cakeblik van 26 cm bekleed met vershoudfolie

 

Voor de court-bouillon
(snelle bouillon voor pocheren)

  • 1 l water
  • 2 eetl droge witte wijn
  • 1  ui, in grove stukken
  • stukje winterwortel, 
  • 1 stengel bleekselderij, in grove stukken
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 theel zout
  • 4 peperkorrels